English language website welcome page from Phuket dash Scuba Logo van Phuket dash Scuba

Info@phuket-scuba.com
Call or WhatsApp +66800 408805

Liveaboards Duiken Duikplekken

De Similan Eilanden, Koh Bon, Koh Tachai, Richelieu Rock en de Surin Eilanden liggen ten Noordwesten van Phuket, ongeveer acht uur vaartijd, en ten Westen/Noordwesten van Tap Lamu, de haven van Khao Lak, ongeveer vijf uur varen met een liveaboard safariboot of anderhalf uur varen met een speedboot (op de duiken dagtrips en overnachttrips).

Op de Surin Eilanden kan worden overnacht, niet op de Similans, en er is geen duikapparatuur beschikbaar op de eilanden. Dit betekent dat veruit de beste manier om hier te duiken is per boot, met vertrek vanuit Tap Lamu (Khao Lak) of Phuket.

Murene en koraalduivel samen bij Similans duiken, Phuket.

Beacon Point ligt op de Zuidpunt van Similans eiland nummer 8 en is een van de diepere duikplekken tot meer dan 40 meter. Dit is een goede plek voor verschillende soorten stekelroggen. Met grote granieten rotsen en zo af en toe een witpuntrifhaai die om de rosten zwemt, probeer de blauwe ribalen te zien als ze hun kop uit hun zandholen steken. Maximale diepte 40+ meter, middelmatige tot sterke stroming.

Elephant Head is probably the best known divesite in the Similan Islands, located in between islands 7 (Koh Payu) and 8 (Koh Similan). With three big boulders breaking the surface, these granite rock formations run all the way down till over 50 meters. This is an exiting dive; not too many corals but because of the positioning of the boulders over each other a web of tunnels and swimthroughs has been created. Oriental and harlequin sweetlips, only spotted in the Andaman Sea, seek shelter from the currents behind the boulders. Keep your eyes open for the colourful clown triggerfish and whitetip reefsharks, often seen resting on the bottom. Maximum depth 50 meter, strong current.

Stonehenge is een diepe duik, gigantische rotsen met grote waaierkoralen en sponsen er tussenin. Alle gebruikelijke rifvissen zitten hier, luipaardhaaien, scholen tonijn en andere diepzeevissen zien we ook vaak. Maximale diepte 40 meter, middelmatige tot sterke stroming.

Overhang op Deep Six, Similans.

Deep Six bevindt zich aan de noordkant van Similans eiland 7, en zoals de naam al aangeeft kun je hier tot meer dan 60 meter diep duiken. De dramatische onderwater rotsblokken hebben prachtige doorzwemmen, tunnels en ravijnen gecreëerd. Maar in het zacht koraal vind je de grootste gorgonias van de Similans. Met zo af en toe een manta langs komen zwemmen is dit een hele mooie duikplek. Maximale duik! diepte 40 meter, middelmatige tot sterke stroming.

West of Eden kent gigantische granieten rotsblokken die mooie ravijnen creëren, met muren bedekt met kleurrijk zacht koraal en gigantische sea fans. Sommige delen worden gekaraktariseerd door breuksteen en zand helling tot een diepte van 30 tot 35 meter. Het ondiepe is een levendig en kleurrijk rif dat een thuis vormt voor veel rif vissen, met ook veel granieten blokken bedekt met hard koraal, gorgonias en veersterren. Dit is voor veel gidsen een favoriete plek aangezien het beide Similans kenmerken combineert. Het is een prima plek om ribbon aal te zien, frogvis, spookfluivis, zeemotjes en veel andere kleurrijke beestjes. Maximale duikdiepte 35 meter, middelmatige tot sterke stroming.

Princess Bay Hier vinden we een zandbodem met wat kleine koraalblokken. Niets al te opwindend, mooi voor een nachtduik, vooral het Westelijke deel van de baai. Maximale diepte 15 meter, lichte stroming.

Barracuda Point Deze duikplek, ook wel Anita's Reef genoemd, begint op zes meter diepte en loopt door tot ongeveer 28 meter. Koraaltuinen, zachte en harde koralen vinden we overal in het zand en zien er prachtig uit. We vinden hier alle mogelijke soorten rifvissen. Maximale diepte 28 meter, lichte stroming.

Hideaway Bay of Hideaway Reef is een mooie plek voor een checkduik of nachtduik. Met een diepte van maximaal 20 meter heeft dit rif enkele heel mooie koraalblokken. Bedekt in zachte koralen zijn de kleuren geweldig en heel mooi voor macro fotografen met verschillende soorten spookfluitvis. In de zandbodem veel buisalen, die samen met de Thaise platvis hun koppen naar buiten steken om te eten. Op het rif zelf veel doktersvis, vlindervis en engelvis. Maximale diepte 20 meter, lichte stroming.

Honeymoon Bay is een prachtige baai gelegen op Similans eiland nummer 4. Met een heerlijk strand is het de perfecte plaats om te snorkelen of voor een zonsondergangduik op het langzaam tot 24 meter aflopende rif. In het ondiepe gedeelte kun je octopus, krabben en garnalen vinden op jacht naar voedsel. Met zo af en toe een hawksbill zeeschildpad en witpunthaai houdt dit rif je bezig op je duik. Maximale diepte 24 meter, lichte stroming.

Bird Rock Gelegen aan de Zuidkant van Similans eiland nummer 4 heeft grote rotsen tot op 40 meter. Niet veel onderwater leven, maar prachtige rotsformaties en doorzwemmen. Maximale diepte 40 meter, middelmatige stroming.

Shark Fin Reef Vanaf de oppervlakte kunnen we drie punten zien waar de riffen het wateroppervlak breken. De duik kun je maken aan beide kanten van deze uitgestrekte rotsformatie. De Zuidwestkant is voornamelijk een steile dropoff. Aan de Zuidoostkant van deze formatie is een grote doorzwem waar je naar de andere kant van het rif kunt gaan. Daar vinden we grote koraalduivels in beschutte hoekjes, doktersvis en een variëteit aan andere rifvissen. De koralen zijn voornamelijk harde koralen. Maximale diepte 40 meter, middelmatige tot sterke stroming.

Boulder City ligt helemaal onder water, met twee meerboeien, een in het Zuiden en een in het Noorden. Langs de Noordlijn dalen we af tot 20 meter, langs de Zuidlijn naar 30 meter. De hele duik vindt ook plaats binnen deze grenzen of nog iets dieper, waardoor het geen lange duik is. Maar de onderwater gezichten zijn spectaculair met grote granieten rotsen, sommige groter dan een huis, met doorzwemmen en de kans om te duiken met grote pelagics. Adelaars- en mantaroggen zwemmen rond de rotsen terwijl grote stekelroggen rusten in het zand. Met een grote familie humphead papegaaivissen en napoleons die in de omgeving wonen en de prachtige zachte koralen en gorgonia zeewaaiers is dit een ogenopenende duikstek, zeker als een walvishaai komt kijken. Maximale diepte 40 meter, middelmatige tot sterke stroming.

Coral Garden Heerlijk ontspannen rifduik. Mooie harde en zachte koralen, rijk aan veel vissoorten. Maximale diepte 24 meter, lichte tot middelmatige stroming.

Rocky Point Grote, verspreid liggende rotsblokken met zandplekken er tussenin. Erg gezonde vispopulatie. Voornamelijk harde koralen, maar ook zeewaaiers en sponzen. In het diepere gedeelte van de duikplek kans op barracuda's en andere pelagic vis. Maximale diepte 35 meter.

Kaart van duikplekken ten noorden van Similans: Koh Bon, Koh Tachai en Richelieu Rock.

Noorden van Similans Duikplekken

Koh Bon Wall Mooie muur aan de Zuidkant van Koh Bon, doorlopend tot ongeveer 30 meter diep. Bedekt met voornamelijk hardkoraal. Veel verschillende vissoorten, met name de grotere variëteiten. Verder naar het Westen lopen de rotsen door tot ca 35 meter, waar we ook zweepkoraal en andere soorten zachtkoraal vinden. In dit gebied zien we vaak mantaroggen. Maximale diepte 40 meter, middelmatige tot sterke stroming.

Koh Bon Pinnacle heeft geen meerboei en is alleen met GPS te vinden. Afdaling in het blauwe tot de pinnacles. 

De top ligt op 18 meter, de duikplek loopt verder naar beneden tot meer dan 50 meter diep tot op een zandbodem waar luipaardhaaien vaak slapen en witpuntrifhaaien op zoek zijn naar een maaltje. 
Deze verbazingwekkende pinnacles zijn bedekt met kleurrijk zachtkoraal, grote gorgonia's en sponzen. Met vijf verschillende soorten clownvis inde prachtige anemonen en de bijnehorende garnalen en krabbetjes is het niet eenvoudig om ergens anders naar te kijken. Maar een blik in het blauwe kan een mooie beloning opleveren in de vorm van een voorbij zwevende mantarog en zo af en toe een walvishaai. 
Maar hou hier ook je luchtverbruik en duikcomputer in de gaten! Maximale diepte 50 meter, middelmatige tot sterke stroming.

Koh Tachai en Richelieu Rock

Koh Tachai De meerboei bij Koh Tachai leidt tot de top van het plateau op 16 meter diepte. Van hieruit gaat het verder naar het Noorden of Zuiden. Het Noorden neemt je over het plateau tot de mooie koraaltuin op ongeveer 22 tot 26 meter met sommige van de mooiste zachte koralen en zeewaaiers in het gebied, dus werk aan de winkel voor fotografen. Het Zuiden neemt je verder naar beneden over de grote rotsen tot je de zandbodem bereikt op ongeveer 36 tot 40 meter, op zoek naar grote stekelroggen en luipaardhaaien. Verder naar boven zitten scholen grote barracuda's en tonijn die langs komen schieten op zoek naar een maal. Vergeet ook niet om zo af en toe een blik te werpen in het blauwe op zoek naar een mantarog of zo af en toe een walvishaai. Dit maakt Koh Tachai een spectaculaire duikplek. Maximale diepte 40 meter, sterke stroming.

Richelieu Rock, waarschijnlijk de beste duikplek van Thailand, is een pinnacle in de vorm van een hoefijzer. Bij laag water komt de top net boven het wateroppervlak uit, het diepste punt ligt op ongeveer 33 meter. De Noordkant heeft een prachtige muur met veel holen en spleten om in te kijken. Deze muur is bedekt met koraal en oesters, meer dan tien verschillende soorten murenen kunnen we hier vinden. We vinden hier ook veel verschillende soorten garnalen.
De Westkant biedt veel zachtkoraal en zeewaaiers met spookfluitvis en zeepaardjes verstopt in de takken. Maar hier zien we ook barracuda's en tonijn. 
Richelieu Rock is ook een thuis voor walvishaaien, van babies van een meter of twee tot acht meter bijna volwassenen. De muren lijken wel te bewegen door het vele leven of kijk van dichtbij naar de gecamoefleerde schorpioen- en steenvissen die deel lijken uit te maken van de rosten en koraalduivels. Altijd een erg spectaculaire duikplek. Maximale diepte 40 meter, lichte tot sterke stroming.