English language website welcome page from Phuket dash Scuba Logo van Phuket dash Scuba

Info@phuket-scuba.com
Call or WhatsApp +66800 408805

Dagtrips Wrakduiken

Wij zijn er trots op, dat we alle duikplekken van Phuket iedere dag van de week aan kunnen bieden. Om dit mogelijk te maken, kunnen we je verschillende boten aanbieden die naar de diverse bestemmingen gaan. En de wrakken die we hier hebben maken deel uit van het totaalpakket. Bij Racha Yai alleen hebben we vijf wrakken, en er is natuurlijk ook nog het wrak van de King Cruiser.

Alle wrakken liggen in water dieper dan 18 meter, maar vooral bij Racha Yai zijn de duikomstandigheden bij de wrakken niet erg moeilijk. Dit betekent dat bijna altijd deze wrakken toegankelijk zijn voor alle duikers die comfortabel in het water zijn. Bij het wrak van de King Cruiser daarentegen zijn de duikomstandigheden uitdagend vanwege de diepte, stroming en vaak beperkte zichtbaarheid.

Je kunt bij de wrakken duiken op een fundive, maar ze zijn ook uitstekend geschikt voor een Advanced Open Water of Advanced Adventurer cursus, voor een nitrox cursus en natuurlijk voor een wrakduik cursus.
Foto van de Andaman Eagle wrak in Racha Yai bay 1, Phuket.

Andaman Eagle Wrak

Deze oude Thaise vissersboot bevindt zich een beetje verder naar het oosten en een beetje dieper dan de Harruby, en is vaak al zichtbaar vanaf de Harruby.

De conditie van het wrak is snel verslechterd, maar het is nog steeds een intertessante en aantrekkelijke duikplek met de kielbalken duidelijk zichtbaar. Het ligt wat dieper met de top van het wrak op ongeveer 24 meter. De top op 24 en de bodem op 26 geeft al aan dat er helemaal geen penetratie meer mogelijk is.

Er is altijd veel vis hier, eigenlijk zien we bijna altijd de gebruikelijke rifvissen, en vaak zien we een of twee van de grote murenen hier die in de omgeving van het wrak rondhangen. Ook steenvis is vaak aanwezig, ik heb hier een stelletje gezien dat van de Harruby naar de Andaman Eagle aan het hoppen was, een erg mooi en grappig gezicht.

Andaman Explorer Wrak in Racha Yai Bay 1, Phuket.

Speedboot Wrak

Er is een oud wrak, gelegen op 21 meter diepte aan de noordkant van Bay 1. Vanwege de lokatie wordt dit wrak het Homerun wrak genoemd (de duikplek hier, normaal gesproken als een stromingsduik gedaan, heet Homerun), vanwege de herkomst wordt het het speedboot wrak of zeilboot wrak genoemd. Het was een zeilboot, de Andaman Explorer, in gebruik bij Fantasea Divers en bewust hier afgezonken, maar de restanten lijken echt veel op een speedboot, zie de foto.

Dit wrak is in een slechte staat, maar vanwege het onderwater leven in en om het wrak is dit een fantastische duikplek. Grote scholen snapper en glasvissen op het wrak, het is nooit moeilijk om een paar grote murenen op het wrak te vinden, samen met de barracudas die van het rif naar beneden komen voor een kijkje. Er zitten altijd verschillende soorten garnalen en als je geluk hebt vind je hier ook een grote Jenkins rog onder of in het wrak zelf.

Foto van Marla's Mystery wrak in Bay 1 van Racha Yai, Phuket.

Marla's Mystery Wrak

Marla's Mystery was een aak, het wrak ligt ook aan de oostkant van Racha Yai, ten oosten van Bay 1, op een afstand van ongeveer 150 meter.

Het wrak is in 2004 afgezonden, en was Racha's eerste kunstmatige rif. Nadat Marla's Mystery meer dan 12 jaar op een scheepswerf lag weg te rotten, is het wrak neergelaten vlak bij een koraalrif dat helaas in de jaren eraan voorafgaand door dynamietvissen tot een puinhoop was gereduceerd. Gaten die in de waterdichte schotten en het dek zijn gemaakt bieden veilige doorzwem mogelijkheden, waardoor het wrak een ideale plek is voor diepe duiken en Nitrox training

Het wrak is helemaal bedekt met hard koraal, heel veel onderwater leven leeft permanent in het wrak. Grote murenen, grote barracuda noemen dit wrak hun thuis. De kiel van het wrak ligt op 32 meter meter met de top op ongeveer 27 meter.  Met een lengte van 30 meter en een breedte van 3 meter wordt dit wrak zelden bedoken vanwege de diepte en het ontbreken van een meerboei.

Het is moeilijk dit wrak te lokaliseren, soms missen duikers die hier willen duiken het wrak compleet, dus we hebben vooraf informatie nodig om de kansen om het wrak voor je te vinden te vergroten.

King Cruiser Wrak

Dit fantastische scheepswrak, gezonken in mei 1997, bevindt zich vlak bij Anemone Reef, ongeveer anderhalf uur varen vanuit Phuket. De boot bevatte vroeger een groot autodek, een middendek met salons en eetzalen en een zonnedak met een kapiteinskajuit, maar deze zijn vrijwel onherkenbaar tegenwoordig. Deze 88 meter lange voormalige autoveerboot kan vanwege de diepte en soms sterke stromingen en beperkt zicht een uitdagende duikplek zijn.

Het King Cruiser wrak is haar leven begonnen als een passagiersveerboot in Japan, is na een tijdje verhuisd naar Koh Samui en uiteindelijk dagelijkse trips gaan maken tussen Phuket en Phi Phi. Het was een autoveerboot, maar aangezien Phi Phi autovrij is is ze geeindigd als een passagiersveerboot.
Op een routine trip op 4 mei 1997 is ze tegen Anemone Reef gevaren, waarbij het bovenste gedeelte van het rif verdwenen is en het rif door de buik van de King Cruiser is gescheurd. King Cruiser is 4 uur later gezonken zodat alle passagiers en bemanning ruim de tijd hadden om het wrak te verlaten. De King Cruiser is langzaam gezoken, en rust nu op een diepte van 32 meter. Dit grote 88 meter lange en 25 meter brede wrak kan niet meer veilig worden binnengegaan, met ingevallen plafonds en dekken. Puur als een wrakduik is er nog steeds veel te zien inclusief doorzwemmen, maar het is voornamelijk een groot kunstmatig rif, met grote scholen van verschillende vissoorten. Het is een duik voor gevorderden vanwege diepte, zicht en matige tot sterke stromingen.

Op de achtersteven is een meerlijn, met vaak sterke zijstromingen is het erg belangrijk om af te dalen langs deze lijn, het zou erg jammer zijn het King Cruiser wrak te missen. Het wrak begint bij 18 meter, meestal volgen we de contouren van het schip aan de bakboordkant naar de boeg, en komen langs de stuurboordkant weer terug, waarbij we door twee deuren een gang oversteken door een doorzwem. Kijk goed uit voor scherpe objecten en hou je luchtverbruik en decompressietijden in de gaten. Opstijging gaat weer langs de meerlijn waar we ook onze 3 minuten 5 meter veiligheidsstop maken.

Op en bij het wrak kun je grote scholen zien van makreel, geelstaart of grote barracudas, koraalduivels, schorpioenvissen, keizersvissen, snapper en nog veel meer soorten. Op de zandbodem liggen soms kleine verpleegsterhaaien te slapen.

Je kunt duiken bij het King Cruiser wrak als een fundiveof als onderdeel van de SSI Advanced Adventurer Cursus of PADI Advanced Open Water Cursus. Het kan ook deel uitmaken van een wrakduik cursus, zonder penetratie.

Foto van MV Kepsub,een van de boten Phuket dash Scuba gebruikt.

Comfortabele en Veilige Boten

Om je een idee te geven van de boten die we gebruiken, dit is de M/V Kepsub, een snelle dagtrip boot met twee motoren en twee schroeven. Dit is een van de boten die we gebruiken, een van de meest comfortabele duikboten die hier in Phuket en omgeving rondvaren. Maar we kunnen je meer boten bieden, in alle prijs- en comfortklassen

Duikboten gaan naar Racha Noi en Racha Yai op alle dagen van de week, maar normaal gesproken zou je dan slechts 1 duik maken bij (een van de) wrakken van Bay 1. Je kunt ook kiezen voor een 2-duiken trip naar Racha Yai, waar we dan zullen proberen om 2 duiken te maken bij de wrakken. Iedere dag hebben we een trip naar het King Cruiser-Shark Point gebied, waarbij het wrak van de King Cruiser een van de drie duikplekken van die dag zal zijn.

Hou er rekening mee dat de selectie van de duikplekken plaatsvindt op basis van weersomstandigheden, stromingen, veiligheid en geschiktheid voor de andere duikers op de boot. We kunnen specifieke duikplekken niet garanderen voor bootvertrek. Wij geven een persoonlijk advies, en zorgen er voor dat je de best mogelijke ervaring krijgt. Daar waar mogelijk, en dat is vrijwel altijd, sturen wij een priv├ęgids mee.

Dagtrip Duikpakketten

  • Boek een 3 dagen Phuket en/of Similans dagtrip duikpakket en ontvang 5% korting op het duiken.
  • Boek een 5 dagen Phuket en/of Similans dagtrip duikpakket en ontvang 10% korting op het duiken.
  • Boek een 7 dagen Phuket en/of Similans dagtrip duikpakket en ontvang 15% korting op het duiken.

Let op: alle prijzen zijn inclusief van en naar je hotel vanuit Patong, Karon, Kata, Chalong, Rawai en Nai Harn (behalve indien anders aangegeven), lucht, lood, duikgids (max. 4 duikers per gids), aan boord ontbijt, lunch, fruit, drinkwater, thee en koffie. Als je duikuitrusting wilt huren, altijd in uitstekende conditie, betaal je voor een volledige set 600 Baht per dag. Een volledige set omvat BCD, automaat, shorty natpak, vinnen, masker en snorkel. Duikcomputer hebben we tegen een kleine meerprijs te huur.

Op onze boekingsvoorwaarden pagina vind je alle informatie over de boekings- en afzeggingsvoorwaarden.

Hoe Kunnen We Helpen?

Bedankt! Je bericht is verzonden.
Verzenden is niet gelukt, corrigeer svp de fouten en probeer het nogmaals.