English language website welcome page from Phuket dash Scuba Logo van Phuket dash Scuba

Info@phuket-scuba.com
Call or WhatsApp +66800 408805

Liveaboards Duiken FAQ

Welkom bij de veel gestelde vragen (FAQ) van Phuket dash Scuba dot Com, je persoonlijk Nederlandstalig duikcentrum en duikschool op Phuket. We hebben geprobeerd om hier op de meeste gestelde vragen een antwoord te geven. Staat je vraag hier niet bij? Stuur ons een email.

Veel van de duikplekken bij de Similans zijn bekend onder meerdere namen, meestal Engelstalig maar soms ook onder Thaise namen. We hebben op deze website gekozen voor de meest voorkomende namen voor de duikplekken, maar het is zeker mogelijk dat je ergens op het internet of op je duikboot een van de hier genoemde duikplekken tegenkomt onder een andere naam, vooral die bij de Similan Eilanden. De duikplekken bij Koh Bon, Koh Tachai en Richelieu Rock zijn vrijwel overal bekend onder de hier genoemde namen.

Foto van een van de boten onderweg naar Similans.

Similans Boten Vertrekken

De dagtrips en overnacht duiktrips naar Similans en/of Koh Bon vertrekken 's ochtends vroeg rond 06.00 uur vanuit Phuket, of 07.30 uur vanuit Khao Lak. Eerst een minibus transfer naar Tap Lamu en vandaaruit de oversteek per (speed)boot naar de Similans. 
Na afloop van het duiken arriveert de boot rond 17.00 uur weer in Tap Lamu, gevolgd door de transfer terug naar Khao Lak of Phuket.

De liveaboard duiksafari's naar Similans, Koh Bon, Koh Tachai en Richelieu Rock vertrekken in het begin van de avond vanuit Phuket of Tap Lamu. De transfers vanaf het hotel of duikcentrum zijn, afhankelijk van de lokatie van het hotel en vertrekpunt van de boot, in de loop of aan het einde van de middag. Aan boord staat er dan een maaltijd klaar, waarna de oversteek naar de Similans wordt gemaakt. 
Vertrek vanuit de Similans is rond 12.00 uur, waardoor we iedereen weer terug is in het hotel rond 18.00 uur.
Echter als een boot meer dagen dan nachten heeft is het vertrek in de vroege ochtend.

Foto van Similans eiland nummer 8.

National Park Fees

De National Park Fees, kosten voor de nationale parken, bedragen 500 Baht voor de entree en 200 Baht per duikdag. 
Dat betekent dat een dagtrip naar de Similans of Koh Bon in totaal 700 Baht kost voor het nationale park, een 2 dagen/1 nacht overnachttrip naar Similans en/of Koh Bon 900 Baht. Een 4 dagen/4 nachten liveaboard duiksafari naar Similans, Koh Bon, Koh Tachai en Richelieu Rock kost 1.000 Baht entreekosten voor de nationale parken (1x Similans en 1x Surin) en 800 Baht voor de duikdagen, in totaal dus 1.800 Baht. Afhankelijk van het bootschema kan er zelfs een derde entree in een van de nationale parken zijn, dus een extra 500 Baht kan gerekend worden.

Snorkelaars en niet-duikers betalen alleen de entreekosten. 
Deze National Park Fees zijn niet inbegrepen in de prijzen op onze websites, tenzij anders aangegeven.

Inbegrepen In Onze Liveaboard Prijzen

De prijzen zoals ze staan op onze bootpagina's zijn niet all inclusive. Als je twijfels hebt waar je voor betaalt, vraag het ons, zodat je er zeker van kunt zijn dat er geen onverwachte kosten bijkomen. Hou er rekening mee dat sommige prijzen kunnen fluctueren vanwege de valuta ontwikkelingen tussen de Euro, US$ en Thai Baht. De prijs die wij geven is de prijs die je betaalt, ook al wordt de prijs later bijgesteld.

Inclusief is: accommodatie aan boord, hoteltransfers, alle maaltijden, snacks en fruit, drinkwater, thee, koffie, lood, loodgordels, tanks, luchtvullingen, lampen voor de nachtduiken, duiken in kleine groepen met gids. Handdoeken zijn op de meeste boten voorzien, maar niet in alle gevallen.
Niet inbegrepen is: de hiervoor genoemde Similan & Surin National park fees, Burma entry fee voor Burma liveaboards - meestal 200 U$ cash bij de grens te betalen. Dit kan meer zijn voor langere trips, zie de bootinformatie pagina's voor details. Uitrustinghuur (600 Baht voor een volledige set: BCD, automaat, shorty natpak, masker, snorkel, vinnen). We hebben ook duikcomputers te huur voor 250 Baht per dag. Na het duiken zijn alcoholische drankjes zoals bier en wijn op alle boten te koop, sommige hebben ook sterke drank en cocktails.
Soft drinks zoals cola, sprite en fanta etc. zijn ook te koop op de boten. Soms zijn deze inbegrepen.

Tips voor de gids/bootsbemanning: up to you! Transfers vanuit Phuket en Khao Lak zijn voor sommige liveaboard duiksafari's inbegrepen. Voor dagtrips en overnachttrips is vanuit Phuket voor hotels buiten Kata, Karon en Patong een toeslag van toepassing.

Foto van het duikdek op eenvan de liveaboard boten.

Tanks

Alle boten hebben 12 liter aluminium tanks aan boord met een yoke aansluiting (internationaal ventiel, dus geen DIN-ventiel). Als je een DIN automaat hebt, kun je zelf een adaptor meenemen of er hier eentje kopen of huren.DIN tanks zijn soms beschikbaar, als je er een wilt, laat dat ons dan even weten.

Op verzoek kunnen we op de meeste liveaboard boten ook grotere tanks (15 liter) of kleinere (10 liter) verzorgen.

Nitrox is op steeds meer boten beschikbaar, meestal in 12 liter tanks maar soms ook in 15 liter tanks. Soms is gratis nitrox inbegrepen (vaak als een topup systeem), soms wordt er extra voor gerekende. Zie de boot informatie pagina's voor meer informatie hierover.

Behalve shorties hebben we ook volledige natpakken te huur bij Phuket dash Scuba.

Duikpakken

De watertemperatuur ligt bij de Similans, Koh Bon, Koh Tachai en Richelieu Rock het hele jaar rond de 29 graden. Het is dus niet koud, maar zo af en toe is er een thermocline waarbij de temperatuur omlaag gaat naar een graad of 26.

De meeste duikers duiken hier met een shorty, 3 mm natpak (wetsuit). Maar als je meerdere dagen achter elkaar meerdere duiken maakt, zoals zeker op een liveaboard duiksafari het geval is, kan dit na verloop van tijd toch koud aanvoelen. Wij raden daarom duikers die een eigen pak meenemen aan om een volledig 3 mm pak mee te nemen. Dat is net wat warmer en geeft ook extra bescherming.
Wij hebben daarom naast shorties ook volledige 3 mm natpakken in de verhuur. Dat is voor de meeste duikers voldoende, het is altijd mogelijk om er een shorty over aan te trekken als je het alsnog koud krijgt. Duikers die snel koud zijn raden we aan om een 5 mm pak mee te nemen.

De meeste gidsen hier duiken met een 5 mm pak, soms met een 7 mm. Maar er zijn er zelfs die met een shorty duiken.

Je kunt overtollige bagage achterlaten bij de Phuket dash Scuba shop.

Bagage

Op een liveaboard boot (duiksafari) hoef je niet veel bagage mee te nemen. Bovendien zijn de kajuiten kleiner dan een hotelkamer.

Als je naar dezelfde accommodatie terugkeert na afloop van je liveaboard of overnacht duiktrip kun je je bagage, koffers en rugzakken bij die accommodatie achterlaten gedurende de duiktrip. Maar als je naar andere accommodatie verhuist na afloop van je duiktrip of als je waardevolle zaken hebt die je niet mee wilt nemen aan boord kunnen wij voor je bagage en waardevolle spullen zorgen.

Als je voor of na een Similans liveaboard safari of Similans dagtrip duiken verder wilt trekken en weer terug komt naar Phuket kunnen wij ook op je duikspullen passen.

Phuket heeft vier recompressiekamers.

Duiken en Gezondheid

Je moet voor liveaboard duiken de normale voorzorgsmaatregelen nemen, zoals op iedere andere (duik)reis. Malaria prophylaxen zijn niet nodig. 

Phuket heeft twee uitstekende internationale ziekenhuizen en vier recompressiekamers indien je medische zorg nodig hebt.

Natuurlijk, als je wilt gaan duiken tijdens je vakantie in Thailand, controleer dan of je reis- en/of ziektekostenverzekering scuba duiken dekt. Dat is bij de meeste verzekeringen tegenwoordig het geval.
We raden ook iedereen aan om een annuleringsverzekering af te sluiten. Sommige boten eisen een specifieke duikverzekering, als je die niet hebt kunnen wij daarbij helpen.

Wij zorgen er voor dat iedere boot waar we gebruik van maken aan minimale vereisten voldoet, zoals de aanwezigheid van zuurstof, een eerste hulp koffer en een noodplan.

Met betrekking tot Covid-19 volgen wij de DAN richtlijnen.

Boekingen

Hier vind je de officiĆ«le boekings- en afzeggingsvoorwaarden.

De voorwaarden in het kort:: een aanbetaling van 30% van de prijs is vereist. Het restant kun je hier ter plekke betalen, voor een liveaboard duiksafari moet het restant 45 dagen voor vertrek bij ons binnen zijn. Wij hebben een bankrekening in Nederland voor alle betalingen vanuit de Eurozone, makkelijk, veilig en gratis. Betalingen van buiten de Eurozone kunnen gedaan worden via PayPal of op onze Nederlandse of Thaise bankrekening.
Dagtrips en cursussen kunnen worden afgezegd tot 15.00 uur (3 uur 's middags) de dag voorafgaand aan de trip. Voor een liveaboard zijn andere afzeggingsvoorwaarden van toepassing, met de hoogte van een refund afhankelijk van het moment van afzegging. Neem altijd met ons contact op over beschikbaarheid en de kosten in jouw valuta.